In deze blog
Primary Item (H2)

Hoe vind ik motivatie om te sporten? [17 tips]

Michel
Updated: 06/03/2020 In: 

Hoe vind ik motivatie om te sporten: dit is een vraag die vrijwel iedereen zichzelf wel eens stelt. Je hebt geen zin om naar de gym te gaan of om te gaan hardlopen, maar ergens weet je dat het toch verstandig is om wel te gaan.

Het lukt je alleen niet om net dat ene beetje extra motivatie te vinden die je aan het sporten brengt.

Hoe kan je dit oplossen?

Dat ga ik je verderop vertellen! Ik ga je 17 tips geven om gemotiveerd te raken en te blijven, zodat jij van de bank af komt en lekker gaat sporten!

Waarom is motivatie vinden om te sporten zo belangrijk?

Waarom is motivatie vinden om te sporten zo belangrijk

Laten we beginnen met de definitie van motivatie. Als we de definitie niet duidelijk hebben, weten we ook niet goed waar we het nu eigenlijk over hebben. 

Motivatie is een proces dat begint met een behoefte die gedrag of een drive activeert die gericht is op een doel of stimulans.

Motivatie is dus een innerlijke drijfveer en een stimulans om ergens aan te beginnen.

Als je gemotiveerd bent om een bepaald doel te behalen, zal je ook gaan sporten als je een keer niet zoveel zin hebt. Je snapt dus wel dat je je gestelde doel eerder gaat bereiken wanneer je gemotiveerd bent.

Hoe vind ik motivatie om te sporten?

Motivatie vinden om te sporten

Nu weet je waarom motivatie hebben om te sporten heel belangrijk is! Uiteraard heb je wel eens geen zin om te sporten. Wanneer je dit merkt, weet je dat je eigenlijk wel moet gaan. Het stemmetje in je hoofd kan dingen zeggen als “ach, je bent deze week al 2 keer geweest. Je kunt nu wel thuisblijven.” Als dit gebeurt is het heel belangrijk om je motivatie te vinden of vast te houden. 

Hoe je motivatie kunt vinden om te sporten ga ik je nu uitleggen door je 17 tips te geven.

1. Ontwikkel een gewoonte en blijf bij die gewoonte

Als je een gewoonte hebt ontwikkeld, wordt het vanzelf moeilijker om hiervan af te wijken. Het kost je ongeveer 3 weken om een gewoonte te ontwikkelen en 3 maanden om deze je volledig eigen te maken. Als je je hier doorheen weet te zetten, wordt de periode daarna een stuk makkelijker!

2. Ontwikkel een serie

Deze tip is als aanvulling op tip 1. Als je een serie ontwikkelt waarbij je op vaste dagen gaat sporten, zal je je hier makkelijker aan houden. Als je bijvoorbeeld op maandag, woensdag en zaterdag gaat sporten is het moeilijker om een keer op maandag niet te gaan. Je kunt je serie ook bijhouden. Tel het aantal weken waarop je trouw bent gaan sporten. Als je een keer niet bent geweest moet je opnieuw starten met tellen. Zo kun je zelf een persoonlijk record zetten.

3. Je gaat een gewoonte van niet sporten ontwikkelen als je 2x niet bent geweest

Als je een keer niet gaat sporten denk je: “dit kan geen kwaad.” Maar het gevaar is dat dit vaker gaat voorkomen. Geen uitzonderingen. En dit ga je merken in je progressie, gezondheid en je gevoel. Dit gaat allemaal achteruit. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

4. Neem een personal trainer

Neem een personal trainer

Deze tip raad ik vooral aan als je al wat verder bent met sporten. Als je nog aan het zoeken bent naar welke sport je leuk vindt, kan is het weggegooid geld als je hier niet mee doorzet. Als je geen motivatie hebt om te sporten, maar je hebt al een afspraak met je personal trainer staan, dan zeg je dit natuurlijk niet zomaar af. Ook tijdens de training zal je personal trainer je zeker tot op het bot motiveren.

5. Kleed je vast om en ga naar de sportschool of waar je ook gaat sporten

Als je je al hebt omgekleed en je hebt de moeite al gedaan om naar de sportschool te gaan, is het zonde als je niet je training afwerkt. Je bent er immers toch al. Als je eenmaal op de plek bent waar je gaat sporten, is het niet moeilijk meer om te beginnen.

6. Houd je progressie bij

Als je sport, zal je vooruitgang boeken in wat je doet. Houd dit goed bij! Welk gewicht kan je nu tillen? Hoe snel kan je hardlopen over een bepaalde afstand? Hoeveel langer kun je nu fietsen? Het zal je verbazen hoeveel je vooruit kunt gaan in een korte tijd. Door dit op te schrijven en bij te houden kun je precies zien hoe het met jouw progressie zit.

7. Bekijk motivatievideo’s op YouTube

Alleen al bij het zien van deze video’s raak je extreem gemotiveerd om te sporten. Dit werkt natuurlijk ook bij andere dingen, maar wij focussen ons nu op sport.

Deze video werkt erg motiverend:

8. Maak sporten leuk

Maak sporten leuk

Veel mensen denken dat sporten niet leuk is. Echter heb je hier zelf veel invloed op! Je kunt het zo saai en zo leuk maken als je zelf zou willen. Zo kun je tijdens het sporten naar muziek, een podcast of een audioboek luisteren. Ook kun je in een groep sporten. Zo heb je meer sociale contacten en wordt er gelachen tijdens het sporten.

9. Varieer in je trainingen

Door variatie aan te brengen in je trainingen houd je het leuk! Je hebt dus elke keer een andere workout. Zo kun je ook de wat saaiere trainingen afwisselen met de trainingen die jij geweldig vindt. 

10. Sport met een maatje

Sporten samen met iemand anders werkt heel motiverend. Je kunt niet zomaar afzeggen, omdat je je maatje dan in de steek laat. Ook kun je elkaar tijdens het sporten motiveren om net even wat extra’s te doen. Ook kun je je aan elkaar optrekken door er een competitie van te maken. Wie kan welke oefeningen het beste? Wie loopt er het hardst?

11. Denk aan waarom je begonnen bent

Of je wilde afvallen, aankomen, een summerbody wilde kweken of je conditie verbeteren: denk aan waarom je begonnen bent als je geen motivatie kunt vinden om te sporten. Je bent niet voor niets begonnen. 

12. Denk aan het fijne gevoel als je klaar bent

Denk aan het fijne gevoel als je klaar bent

Als je klaar bent met sporten heb je vrijwel altijd een lekker en goed voldaan gevoel in je lijf. Dit gevoel heb je niet als je thuis op de bank voor de tv zit. De website optimavita heeft hier een goede quote voor:

Niemand heeft achteraf spijt van een training!

13. Schrijf de voordelen van sporten op

Om motivatie te vinden om te sporten kan het heel goed werken om alle voordelen van sporten op te schrijven. Denk hierbij aan alle fysieke maar ook mentale voordelen. Als je geen motivatie kunt vinden, lees dan dit lijstje! 

14. Je kunt meer eten

Deze tip is logisch. Als je meer sport ga je meer energie (en dus calorieën) verbranden. Dit brengt met zich mee dat je dus ook meer kunt eten zonder aan te komen!

15. Beloon jezelf na het sporten

Zorg dat vooraf duidelijk is welke beloning je krijgt na het sporten. En zorg er uiteraard voor dat je dit niet krijgt als je niet gaat. Deze beloning kan van alles zijn: een dagje wellness, een weekendje weg, een bos bloemen, nieuwe hardloopschoenen of totaal iets anders. Vind iets wat jou motiveert!

16. Begin rustig aan

Begin rustig aan

Of je nu wil beginnen met hardlopen, aan de gewichten gaat hangen of gaat zwemmen: begin rustig aan. Als we ergens mee gaat beginnen hebben wij mensen snel de neiging om te snel te willen gaan en te veel te willen doen. Dit vergroot de kans op overbelastingen en blessures. Ook is het heel goed mogelijk dat je dit fanatisme een aantal weken goed volhoudt en dat het dan al erg afneemt. Je kunt dus beter rustig beginnen en dat goed opbouwen. Zo heb je weinig kans op blessures en zal je het langer volhouden.

17. Plan je trainingen in

Zet je trainingen in je agenda. Behandel ze net als alle andere afspraken die je in je agenda zet. Een ander voordeel hiervan is dat je aan het begin van de week al exact weet welke training je wanneer gaat doen.

Hoe vind ik motivatie om te sporten: tot slot

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geholpen om meer motivatie te vinden om te sporten. Nu zit er nog maar 1 ding op: gaan sporten! Ik wens je heel veel plezier en succes!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties