In deze blog
Primary Item (H2)

Voordelen van mediteren (13 wetenschappelijk bewezen voordelen)

Michel
Updated: 29/01/2020 In: 

Wat zijn de voordelen van mediteren?
Meditatie is een spirituele oefening die veel ouder is dan de geloofsovertuigingen die wij goed kennen vandaag de dag. Mensen die geen technologie tot hun beschikking hadden om ook maar iets te onderzoeken wisten al van de voordelen van mediteren. Best gek want meditatie zelf is eigenlijk helemaal niet zo'n interessante bezigheid als je er nieuw mee bent.

Hoe ze er achter zijn gekomen maakt niet zo veel uit, ik ben al lang blij dat de techiek niet verloren is gegaan.

Want,
Wij hebben nu wel de technologie om te onderzoeken wat er precies gebeurt met je hersenen en de rest van je lichaam met meditatie. Zowel tijdens en na meditatie als op lange en korte termijn. Wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan naar de voordelen van meditatie.

En!

Het schijnt bijzonder veel positieve effecten te hebben op onze lichaam en geest! Hieronder meer over de grootste voordelen van jouw meditatiegewoonte.

Hier de 13 beste voordelen van mediteren op een rij

Steeds meer mensen mediteren dagelijks en zeggen zich hier beter door te voelen. Is er wetenschappelijk bewijs dat de kunst van het mediteren je gezonder maakt? Is er een psychische component, is het een combinatie? Hier vind je 13 voordelen van mediteren en kun je zelf oordelen over de voordelen van dagelijkse meditatie.

Meditatie laat je brein groeien

1). Meditatie laat je brein groeien en maakt plaats voor hogere intelligentie

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je brein letterlijk groeit door meditatie. De groei zit in zowel het volume als de dichtheid van het hersenweefsel. Deze groei maakt je niet alleen slimmer, het verbetert je geheugen, maakt je alerter, zelfverzekerder en je krijgt een betere controle over jezelf, zowel mentaal als fysiek.

Eén van de voordelen van mediteren is dat je je pre-frontale cortex heel erg stimuleert, en na een periode van elke dag mediteren ga je dat merken. En als de pre-frontale cortex in topvorm is, neemt ook je intelligentie toe. Je kunt je geconcentreerd toeleggen op de oplossing van een probleem. Zo kun je sneller problemen oplossen en ben je steeds moeilijkere vraagstukken de baas.

Voordeel van meditatie! er gaat meer zuurstof naar je brein

2). Er gaat meer zuurstof naar je brein

Meditatie zorgt ervoor dat er meer bloed naar je hersenen stroomt. Het brein functioneert alleen goed zolang er een constante toe- en afvoer van bloed plaatsvindt. Als je hersenen goed functioneren, voel je je niet alleen beter, je presteert ook beter op de werkvloer, maar ook thuis.

3). Het stresshormoon wordt minder aangemaakt (één van de beste voordelen van mediteren)

Voordelen van mediteren? minder stress

Het is gebleken dat meditatie een gunstige invloed heeft op de productie van het hormoon cortisol. Dit is het hormoon dat bekend staat als het stresshormoon. Meditatie zorgt voor een verlaging van de cortisolproductie. Hierdoor krijg je een sterker immuunsysteem en heb je simpelweg minder last van stress. Beide zorgen voor een prettiger leven.

4). De bloeddruk en hartslag verlagen

Regelmatig mediteren heeft een gunstig effect op de bloeddruk en de hartslag. Beide zijn aantoonbaar lager geworden nadat mensen zijn gaan mediteren. Een lagere bloeddruk en hartslag verlichten de druk op de bloedvaten en dit vermindert het risico op allerlei aandoeningen die met hart en vaten te maken hebben.

5). Het brein wordt beter georganiseerd

Voordelen van mediteren Het brein wordt beter georganiseerd

Door meditatie ontwikkelen de hersenen zich en worden ze beter in staat tot het leggen van nieuwe neurale verbindingen. Dit wordt neuroplasticity genoemd. Het grote voordeel hiervan is dat je gemakkelijker nieuwe dingen kunt leren en verbanden kunt leggen.

6). Er worden minder depressieve gevoelens ontwikkeld

Meditatie helpt tegen het ontwikkelen van depressieve gevoelens. Door meditatie produceert je lichaam grotere hoeveelheden van zogenaamde goede neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Met name de laatste wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het is tevens uit onderzoek gebleken dat een te lage serotoninespiegel een oorzaak van depressie kan zijn.

minder vatbaar voor ziektes door meditatie

7). door dagelijks mediteren ben je minder vatbaar voor ziektes en herstel je sneller

Als je mediteert, dan prikkel je het parasympathisch zenuwstelsel, het systeem dat zorgt voor algehele ontspanning, op een positieve manier. Hierdoor ben je in staat om echt uit te rusten en kan je lichaam herstellen van stress. Daarnaast krijg je een sterker immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor virussen en bacteriën. Je zult je in algemene zin beter voelen en minder vaak ziek zijn.

8). De spieren ontspannen

Meditatie zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Tijdens stressperiodes zijn je spieren continu gespannen en als je ze geen kans geeft om regelmatig goed te ontspannen kan dit voor allerlei lichamelijke ongemakken zorgen. Veel voorkomende klachten zijn onder andere rugpijn, nekpijn en een algeheel gevoel van stijfheid in je lichaam. Dit beperkt je in je dagelijks leven, thuis en op het werk. Daarnaast kun je minder goed sporten en zul je eerder blessures oplopen. Het is belangrijk voor je gezondheid om je spieren de kans te geven te ontspannen.

9). Door meditatie blijf je jong

Meditatie vertraagt het verouderingsproces. Een belangrijke factor bij veroudering is de hoeveelheid melatonine die je lichaam aanmaakt. Als je te weinig van dit hormoon aanmaakt, dan kun je moeilijk in slaap komen en dan krijgt je lichaam geen gelegenheid om te herstellen. Een van de gevolgen is veroudering. Daarnaast heeft melatonine van zichzelf ook een gunstig effect op veroudering. Meditatie verhoogt de aanmaak van melatonine en helpt zo het verouderingsproces te vertragen. De verminderde aanmaak van het stresshormoon cortisol heeft ook een positieve impact op veroudering.

10). Je bent beter bestand tegen stress

Je kunt niet altijd voorkomen dat je in stressvolle situaties terecht komt. Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress en dat je sneller herstelt van stress. Met meditatie kun je ervoor zorgen dat het parasympathisch zenuwstelsel geprikkeld wordt waardoor je kunt ontspannen. Bijkomend voordeel is dat tegelijkertijd het sympathisch zenuwstelsel, het systeem dat ons in een stressvolle situatie laat vechten of vluchten, uitschakelt. Als je regelmatig mediteert, train je je brein om bij de uitdagingen in het dagelijkse leven, niet meteen in de vecht of vlucht stand te komen. Resultaat is dat je minder stress zult ervaren en als er toch een keer stress optreedt, je sneller herstelt.

11). Elke dag mediteren = een betere concentratie en focus

Elke dag mediteren = een betere concentratie

Door meditatie kunnen we ons beter concentreren op een moeilijke taak. Met mediteren stimuleer je de pre-frontale cortex in het brein. De pre-frontale cortex bevindt zich aan de voorkant van de hersenen. Dit deel van het brein is onder andere verantwoordelijke voor concentratie, focus en het oplossen van problemen.

12). Een positievere kijk op het leven

Eén van de psychisch wellicht fijnste voordelen van mediteren is dat je een positievere kijk op het leven krijgt. Allereerst doordat je minder stress ervaart. Met minder stress is je lichaam beter in balans en voel je je beter in staat om de uitdagingen in het dagelijks leven aan te gaan. Daarnaast voel je je zelfverzekerder en zit je beter in je vel. In deze state of body en mind zie je alles positiever in.

13). Hogere mate van empathie (één van de leukste voordelen van mediteren voor anderen)

Meditatie zorgt ervoor dat we een hogere mate van empathie en compassie ontwikkelen. We kunnen ons beter verplaatsen in een ander en zo betere beslissingen nemen waarbij we de ander niet over het hoofd zien. Verschillende studies hebben aangetoond dat het ontwikkelen van empathie en compassie voornamelijk te maken heeft met hoe goed het brein in staat is om nieuwe neurale verbindingen te leggen. Met een goede hormonale balans en lage stressniveaus, is het brein hier optimaal toe in staat. Meditatie draagt bij aan zowel een goede hormonale balans als aan lage stressniveaus.

Het grote voordeel van mediteren = de betere versie van jezelf

Door meditatie kom je beter in sync met jezelf. Je voelt je eigen lichaam beter aan. Hoe meer je mediteert, des te meer je bewust wordt van wie je eigenlijk bent. Daarnaast kom je ook beter in sync met de mensen om je heen. Je kunt diepere relaties aangaan met andere mensen, omdat je ze beter aanvoelt. Je gaat als het ware verder kijken dan dat je deed voordat je mediteerde.

Het heeft, zoals hierboven al uiteengezet, allemaal te maken met je brein. Als je ervoor kunt zorgen dat je brein in balans is, dan komt je hele lichaam vanzelf ook in balans. Als je een tijdje serieus bezig bent met mediteren, dan zul je merken dat je rustiger, evenwichtiger en stabieler in het leven staat. Je gaat inzien waar je echt mee bezig bent en welke doelen je nastreeft.
Meditatie laat je inzien waar je voor staat en waar je hart ligt. Je ontdekt waar jouw passie naar uitgaan. Komt er achter van welke dingen je ongelukkig wordt en je leert die te vermijden. Je kunt gemakkelijker relaties aangaan met andere mensen en dat helpt je in je werk en in je privéleven.

Over het geheel genomen voel je jezelf gelukkiger en straal je dat ook uit. Je benadert familie en collega's met meer empathie en dat betaalt zich terug in hoe ze jou behandelen. Uiteindelijk zorgt meditatie ervoor dat je gelukkiger bent en dat je ervan overtuigd bent dat je er echt toe doet.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties